AIR ZAMZAM 1KOTAK 24 BOTOL 500ML RM240

AIR ZAMZAM 1KOTAK 24 BOTOL 500ML RM240
Kos pos dibayar oleh pembeli

Tuesday, April 5, 2011

Harga saham Asia tertinggi 3 tahunHarga minyak mentah kini meningkat ke paras tertinggi dua tahun setengah berikutan kemelut yang berlaku di Asia barat. Telaga minyak daratan di selatan california mengepam minyak dari perut bumi. - AFP


SINGAPURA 4 April - Pasaran Saham Asia hari ini meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh tiga tahun apabila pertumbuhan yang terdapat dalam sektor pekerjaan meningkatkan keyakinan terhadap pasaran global.
Pada masa yang sama, nilai Euro meningkat untuk 11 bulan berturut-turut berbanding Yen, menggalakkan pasaran mata wang berkenaan minggu ini.
Namun begitu, bursa saham Eropah menguncup selepas terdapat proses pengambilan untung yang besar pada minggu lalu dan pelabur mula berhati-hati dengan mesyuarat penetapan data yang diadakan oleh Bank Pusat Eropah dan Bank England minggu ini.
''Apabila ekonomi kembali kepada asal, bank pusat menjangkakan kadar inflasi akan menjadi masalah utama berbanding pertumbuhan,'' kata ejen Capital Spreads, Jonathan Sudaria.
Pengambil tempahan menjangkakan indeks utama Eropah akan dibuka lebih rendah sebanyak 0.2 hingga 0.5 peratus, manakala S&P 500 Futures SPc1 dikurangkan sebanyak 0.2 peratus disebabkan kelemahan pasaran saham Amerika Syarikat (AS).
Minyak mentah dunia meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh dua hingga satu setengah tahun berikutan kekalutan di Timur Tengah dan peperangan di Libya telah meningkatkan ketakutan terhadap gangguan bekalan.
Data menunjukkan sektor pekerjaan AS bertambah kukuh untuk dua bulan berturut-turut pada Mac lalu telah memberi impak terhadap Wall Street pada Jumaat lepas.
Pelabur mentafsirkannya sebagai petunjuk kepada pemulihan ekonomi, bagaimanapun kebanyakan penganalisis menjangkakan situasi berkenaan tidak akan mengubah kelonggaran dasar yang diamalkan Rizab Persekutuan ketika ini.
Sementara itu, bank pusat Eropah dilihat semakin pasti menaikkan kos pinjaman sebanyak 25 peratus mata asas pada Khamis bagi menyokong mata wang tunggal rantau itu walaupun timbul kebimbangan akan berlaku bebanan hutang yang tinggi di beberapa negara yang berada di zon Euro.
Kebanyakan bank pusat Asia khususnya di Jepun telah pun mengetatkan kawalan bagi mengelakkan inflasi dan gelembung aset.
"Penilaian terhadap pasaran saham merupakan cara terbaik tetapi ia akan meningkatkan inflasi dan mewujudkan kebimbangan kepada dunia tahun ini,'' kata Ketua Pelaburan Strategik Asia-Pacific Russell Investments, Andrew Pease.

No comments:

Post a Comment