AIR ZAMZAM 1KOTAK 24 BOTOL 500ML RM240

AIR ZAMZAM 1KOTAK 24 BOTOL 500ML RM240
Kos pos dibayar oleh pembeli

Monday, March 8, 2010

Bursa cecah paras tertinggi dua tahun

KUALA LUMPUR 8 Mac - Indeks petunjuk pasaran Bursa Malaysia hari ini mencecah paras tertinggi dalam tempoh dua tahun, dirangsang oleh minat kukuh dalam saham-saham perbankan yang melonjak susulan pengumuman kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) minggu lepas, kata penganalisis.

Indeks Komposit FTSE Bursa Malaysia Kuala Lumpur (FBM KLCI) ditutup pada 1,324.22, paras tertinggi sejak Mac 2008, dengan indeks utama mencecah paras tinggi harian 1,325.69 mata.

Ketua Penyelidik Jupiter Securities Sdn. Bhd., Pong Teng Siew berkata, pasaran bertindak balas terhadap kenaikan OPR kepada 2.25 peratus selain trend menaik di Wall Street Jumaat lepas.

Beliau berkata, pengumuman kenaikan OPR memberi manfaat kepada saham berwajaran tinggi, terutama sektor perbankan yang membabitkan sebahagian besar FBM KLCI dari segi wajarannya.

Maybank meningkat 12 sen kepada RM7.52, Public Bank menokok 62 sen kepada RM11.94, CIMB Group untung 40 sen kepada RM14.12 dan AMMB Holdings meningkat 15 sen kepada RM4.95.

"Indeks dijangka bertahan melepasi paras 1,300," kata penganalisis teknikal kanan TA Securities, Stephen Soo semasa ditanya sama ada FBM KLCI mampu bertahan pada paras berkenaan.

"Pasaran positif dan jumlah dagangan meningkat. Inilah kriteria yang menyumbang untuk indeks terus meningkat," katanya.

"Secara perlahan-lahan, pasaran saham Malaysia akan meningkat dan mencatatkan paras teringgi baharu sejak trend menaik bermula pada pertengahan Mac tahun lepas," kata HwangDBS Vickers Research.

Bagi mengekalkan momentum, pelabur akan memantau sumber-sumber domestik untuk petunjuk, meskipun trend luar negara masih memain peranan utama dalam mempengaruhi sentimen, kata firma penyelidikan itu.

"Sebagai contoh, mungkin ada banyak tarikan utama yang ditunggu-tunggu seperti pelancaran Model Ekonomi Baharu dan penganjuran persidangan Invest Malaysia 2010 yang dijadual akhir bulan ini," kata HwangDBS Vickers.

"Minggu ini, forum berprofil tinggi - Persidangan Minyak Sawit dan Laurik yang dijadual berlangsung dari Isnin hingga Rabu (8 hingga 10 Mac) - dengan pakar dalam industri akan bercakap mengenai unjuran harga minyak sawit mentah (MSM) selain unjuran permintaan bekalan," katanya.

Retorik mampu menetapkan arah tuju harga Minyak Sawit Mentah (dan saham perladangan) memandangkan kontrak niaga hadapan MSM tiga bulan (selepas meningkat kepada hampir RM2,700 satu tan pada masa ini) kekal dalam julat antara RM2,000 dan RM2,800 satu tan sejak 11 bulan yang lepas, kata HwangDBS Vickers.

"Acara berikutnya ialah data Indeks Pengeluaran Industri bagi Januari yang akan diumumkan Khamis (11 Mac), yang akan memberikan gambaran lebih jelas mengenai sama ada pemulihan ekonomi adalah hasil daripasa peningkatan ketara eksport Januari (+37 peratus tahun ke tahun) dan import (+31 peratus) yang dikeluarkan minggu lepas," katanya.

Berdasarkan sentimen pasaran yang positif itu, angka utama pasaran dijangka bergerak ke sasaran ketahanan berikutnya pada 1,340 mata. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment